Kremowy sos do makaronu bez śmietany. Czy to możliwe? No jasne że tak. Sosy, szczególnie te kremowe, śmietankowe, najbardziej kuszące to temat rzeka – morze wyrzutów sumienia i fale tęsknoty jeśli wykluczasz produkty mleczne, gluten lub po prostu dbasz o to, by każdy posiłek był wartościowy dla organizmu. Krótko mówiąc – mówisz powiedzieć baj, baj sosie beszamelowy na mące pszennej, masełku i mleku, arrivederci sosie śmietanowy na kremówce.  I co dalej? I bardzo dobrze, ja nie tęsknię i Ty też nie będziesz.

Kiedy najpierw świadomie zrezygnowałam z mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu, wiedziałam, że przygoda smaków dopiero się zaczyna. Będąc na diecie tradycyjnej nie dałam szansy swoim kubkom smakowym ujawnić potencjału, jaki w nich drzemał. Teraz wiem, że bogactwo składników, ich kombinacji, połączeń, techniki przetworzenia może wykorzystać na nieskończenie wiele sposobów. I oto jeden z nich – kremowy sos do makaronu, bez śmietany, bez masła, bez mącznej zaklepki.

W zamian za wyżej wymienione składniki otrzymujemy odżywczą bombę – między innymi kombinację białka roślinnego, potasu, czy kwasu foliowego, które dostarcza nam czerwona soczewica – główny składnik sosu. Strączek ten w duecie z batatem, który jest sekretem otrzymania kremowej konsystencji sosu (dzięki skrobii) zrobili, że tak powiem „robotę”zarówno smakowo, jakościowo jak i pod względem struktury. Myślałam, że taki efekt można otrzymać używając tylko szalenie drogich namoczonych nerkowców, mleczek kokosowych, czy śmietanek sojowych wątłej jakości (no i soja nie dla każdego). Teraz wiem, że do klasycznego sosu śmietanowego, czy beszamelu nie wrócę. A nawet jak na półce zabraknie mi mleczka kokosowego, nie będę płakać nad rozlanym mlekiem, bo mam ten niezawodny przepis.

Do powstania tego przepisu zainspirował mnie mój „stary”. Stary miłośnik makaronu i sosu śmietanowego, którego nawyki żywieniowe próbuję nakierować na zdrowsze tory. I Jemu też dedykuję ten przepis, bo powiedział, że się oszukał i smakowało, mimo tego, że było zdrowe. Aż się łezka w oku kręci.

Przepyszny, kremowy sos do makaronu bez śmietany poniżej 🙂

kremowy sos do makaronu bez śmietany

Składniki na mały garnek sosu

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 mały batat / jeśli nie masz batata weź zwykłego ziemniaka

1/2 białej cebuli

2 ząbki czosnku / 2 łyżeczki czosnku granulowanego

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka kurkumy

Parę (3-4) szczypt gałki muszkatołowej

opcjonalne inne przyprawy: szczypta chilli / 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

sól, pieprz

2 łyżeczki soku z cytryny

1/3 do 1/2 szklanki oliwy z oliwek

olej rzepakowy / kokosowy do smażenia

Wykonanie

  1. Cebulę kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  2. Po chwili dodajemy obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę batata. Dusimy tak składniki przez około 10 minut.
  3. Dodajemy soczewicę, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
  4. Wlewamy 3-3,5 szklanki wody, dodajemy przyprawy.
  5. Gotujemy przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż soczewica wchłonie wodę i zrobi się lekko „ciapkowata”.
  6. Następnie, stopniowo dodając oliwę i sok z cytryny blendujemy na gładką,kremową masę na najwyższych obrotach blendera (około 4 minuty).
  7. W razie potrzeby doprawiamy, wedle gustu.
  8. Sos idealnie komponuje się z takimi dodatkami jak: suszone pomidory, brokuły al dente, szpinak, cukinia, czarne oliwki, czy świeże zioła – kolendra, bazylia, oregano.

Gotowe!