Dzisiaj dzielę się przepisem na korzenne, zimowe brownie z ciecierzycy ze specjalną dedykacją dla M. 🙂

 

Składniki na małą blaszkę (najlepiej 28 cm x 15 cm)

słoik ciecierzycy (400g)

8 łyżek mąki owsianej (zmielone płatki osiane)

2 banany

garść daktyli + opcjonalnie 2 łyżki miodu

4 łyżki kakao

skórka pomarańczowa z 1/2 pomarańczy

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

szczypta pieprzu

szczypta soli

 

Wykonanie

  1. Do dużej miski wkładamy pokrojone banany, olej, namoczone wcześniej daktyle w jednej szklance wody (wody nie wylewamy), miód, przyprawy, esencję waniliową i blendujemy dokładnie dosypując w międzyczasie kakao.
  2. Ciecierzycę, mąkę owsianą, skórkę pomarańczową i wodę z daktyli blendujemy w oddzielnej misce na gładką dość suchą masę, gdyby masa była jednak zbyt sucha można dolać więcej wody.
  3. Obie masy mieszamy dokładnie łyżką, następnie wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub nasmarowaną olejem. Na koniec dekorujemy ulubionymi orzechami.
  4. Pieczemy przez 40-45 minut w 140°C.