Z tym przepisem uwierzycie, że możliwe jest dostosowanie każdego przepisu do Waszych potrzeb i preferencji żywieniowych.

Pozwólcie, że dzisiaj historyjkę opowie Wam Pan Biszkopt. Jestem przekonana, że będzie równie pasjonująca. Jest tylko jedno „ale”. Żeby zaczął gadać musicie najpierw sami sobie go upiec.

Nie bójcie się zagadać, bo chłopak jest na prawdę łatwy. ;P

Przepis poniżej. 🙂

biszkopt bez mąki

Składniki na biszkopt:

5 jajek

5 łyżek mąki jaglanej

4 łyżki mąki kokosowej/płatków kokosowych

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

opcjonalnie: do biszkoptu czekoladowego 1 łyżka kakao

Składniki na sos ananasowy ze zdjęcia:biszkopt bez mąki

1/3 świeżego ananasa

część stała z 1 puszki 400ml mleczka kokosowego

sok z 1/2 limonki

3 cm kłącza imbiru

kilka szczypt kurkumy

opcjonalnie: cukier trzcinowy

Wykonanie biszkoptu

  1. Nastaw piekarnik na 200°C
  2. Białka oddziel od żółtek(pamiętaj, żeby jajka były zimne, prosto z lodówki, piana lepiej się ubije)
  3. Jeśli nie masz mąki jaglanej zmiel w blenderze  albo młynku do kawy 200g (1 torebkę) kaszy.
  4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  5. Do ubitej piany dodaj żółtka, mąkę jaglaną i mąkę kokosową lub wiórki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz (opcjonalnie) kakao.
  6. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie.
  7. Powstałą masę wylej do formy lub bezpośrednio na papier do pieczenia.
  8. Jeśli chcesz uzyskać wysoki biszkopt dodaj nieco więcej proszku do pieczenia, uformuj wyższą masę.
  9. Piecz przez około 15 minut.
  10. Biszkoptowi możesz nadać dowolne kształty. Biszkopty ze zdjęcia zostały wycięte wiaderkiem po twarogu w celu otrzymania dużych, okrągłych placuszków, co idealnie sprawdza się na śniadanie.

Wykonanie sosu ananasowego ze zdjęcia

  1. 1/3 ananasa zblenduj ze stałą częścią mleczka kokosowego
  2. Dodaj sok z 1/2 limonki,
  3. W prasce do czosnku wyciśnij około 3 cm kłącza imbiru
  4. Do opcji deserowej ewentualnie cukier trzcinowy
  5. Wymieszaj wszystko, polej nim gotowe piszkopty, udekoruj ulubionymi owocami

Gotowe!